thank you for opening my blog..salam sayang dari asma =)

Wednesday, December 4, 2013

2 in 1

assalammualaikum dan selamat  malam semua! waaaa... esok dah nak balik kolej.. hukhuk.. result?? ya allah minta2 la dapat result yang cemerlang.. amin... detik2 terakhir dok kat rumah nie, asma jadi anak dara rajin pulak..hewhew.. angkat bakul sendiri betol.. hehehe.. tadi asma DATTING dengan adik asma pi beli barang nak balik kolej pastu alang2 beli la barang nak masak2.. hehehe... haaa.. jum kita terjah tajuk entry asma kali nie.. haaa... apa tu asma?? cer teka asma buat apa?? hehehe.. hari nie mood cookers asma sampai, so asma buat CHEESEKUT yang menjadi kegilaan para pengemar cheese hari inie.. and satu lagi resepi adalah AISKRIM.. hewhew... sedap kan?? resepi cheesekut ini pun asma amek dari blog kak umie.. tq kak umie sebab kongsi resepi... hehehe... sebenarnya asma tak kenal pun blogger nie... geledah punya geledah, entry kak umie menjadi tumpuan asma.. so asma try la guna resepi beliau.. sedappp... perghhhhh!.. jum kita tngok tesepi beliau... tapi sebelum tu asma nak tunjuk kat korang gambar cheesekut and aiskrim handmakes by asma.. hehehe... *saja nak promote...


taraaaaaa.. ini dia hasilnyaa... nampak sedap tak?? heeeee.... first time cuba.... oke2 jum tengok resepi cheesekut dulu... 

resepi cheesekut:

bahan-bahan:
## susu FRESH DutchLady (perise lain pun boley) 
## 1/2susu pekat dalam tin
## biskut HUPSENG DULUXE CRACKERS 
## CREAM CHEESE Philadelphia (brand lain pun boley) 
## BISKUT OREO 

cara-cara nya: 
1) putar kan cream cheese+ susu pekat 1/2 tin + susu FRESH DutchLady 3sudu besar biar cheese tu xbape nk cair.. n xbape nk pekat... ikut korg punye sukatan pun boley..

2) blend kan biskut oreo plk(topping)

next kite main susun2 biskut plk ek...

amek bekas n bubuh baking paper tuk lapik..
senang nk angkat n potong time nk makan nnt.

step 1 : susun 1st layer kt bekas tu... pastu bru msukkan bahan2 yg kite putarkan td..
step 2 : susun ulang2 dengan biskut.. biskut cheese biskut cheese biskut cheese... smpi la abes
yang atas sekali kenalah cheese sebab nak letak topping dia..
step 3 : taburkan biskut oreo diatasnyeee.... (ikut la kretibiti korg hekkk) xnk letak pape pun xpe.. 


RESEPI AISKRIM~

bahan-bahan: 
## 1 tin susu cair
## 1/2 tin susu pekat 
## 1 biji telur
##  1 sudu kecil esen vanilla
## 1 sudu besar ovalett
##perisa (ikut suka )

cara-caranya
 mixer kan kesemua bahan diatas kecuali perasa sehingga kembang sekurang-kurangnya 15-20 min menggunakan stand mixer then korang bahagikan kepada beberapa bekas untuk menghasilkan pelbagai perisa yang korang nak.. done.. 

simple kan?? so selamat mencuba! hewhew :)

bubye... sampai disini saja.. hope korang cuba yaa.. bubye.. assalammualaikum.. selamat malam ^^






3 comments: